Dýňová roláda

Dýně patří mezi pár neuvěřitelně všestranných surovin – využijete je naslano i nasladko. Když k tomu připočteme skutečnost, že nám při správném uskladnění vydrží až do jara (a možná i léta), je jasné, že v zimě jde o hotový poklad.

Na těsto potřebujeme:

3 lžíce lněného semínka namočeného v 6 lžicích vroucí vody
1 hrnek cukru
1 hrnek rozmačkané dýně
1 hrnek špaldové mouky BIO Pernerka
1 lžičku jedlé sody
1/2 lžičky mleté skořice Sonnentor

Do jedné mísy prosejeme všechny suché suroviny – mouku se sodou, cukr a skořici. Pak vmícháme lněné semínko a dýni. Vyšleháme dohladka. Vzniklé těsto rozprostřeme na vymazaný plech (o velikosti zhruba 36×25 cm). Pečeme v troubě rozehřáté na 190°C 15-20 minut.

Necháme na dotek vychladnout a sundáme z plechu na bavlněnou utěrku. Korpus spolu s utěrkou smotáme a švem dolů necháme zcela vystydnout. Mezitím si připravíme náplň.

Na náplň potřebujeme:

1 hrnek kondenzovaného sojového mléka
1 hrnek moučkového cukru
4 lžíce másla Naturli BIO nebo Alsan BIO
1/4 lžičky vanilkového prášku Sonnentor BIO

Všechny suroviny vymícháme na hladký krém.

Jakmile korpus zcela vystydne, rozbalíme ho a potřeme náplní. Znovu zarolujeme (tentokrát bez utěrky) a uložíme do chladničky. Před podáváním povrch pocukrujeme.