Jablečný koláč

S nadcházejícím podzimem se kuchyní linou úplně jiné vůně než v létě. Jednou z nich je i vůně jablečného koláče. Místo jablek ale můžete použít i jiné ovoce (třeba hrušky nebo švestky), nebo třeba dýni.

Na těsto potřebujeme:
300 gramů hladké špaldové mouky Bio Pernerka
75 ml slunečnicového oleje Fabio
7 lžic studené vody
1 lžíce octa

Na náplň potřebujeme:
3 jablka
3 lžíce cukru
1 lžičku mleté skořice Bio Sonnentor
špetka muškátového oříšku Bio Sonnentor
1 lžíce citronové šťávy dmBio
hrst krájených vlašských ořechů

Mouku smícháme s olejem a vytvoříme drobivou směs. Do středu pomalu vmícháme vodu s octem a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Rozdělíme na dvě poloviny a obě uložíme na půl hodiny do chladničky.

Jablka nakrájíme na menší kostičky, přimícháme cukr, koření, šťávu a ořechy.

První polovinu těsta rozválíme a vložíme do formy. Na těsto rozprostřeme náplň. Druhou část těsta také rozválíme a nakrájíme na nudličky, které střídavě klademe na náplň. Na krajích formy přitlačíme obě těsta k sobě. Povrch koláče potřeme studenou vodou.

Pečeme na 190°C 25 minut.