Linecké cukroví

Tento druh cukroví není jen skutečným základem Vánoc, ale parádně se hodí ke kafíčku po celý rok. Recept využijete i na vosí hnízda. Patří mezi ty nejjednodušší, protože vám stačí pamatovat si základní poměr surovin: 3 díly mouky na 2 díly tuku na 1 díl cukru.

Na 40 kousků potřebujeme:

300 g špaldové mouky BIO Pernerka
200 g másla Naturli BIO nebo Alsan BIO (nebo 100 ml slunečnicového oleje Fabio)
100 g moučkového cukru
1 lžička citron BIO mletý Sonnentor
1 lžička vanilkového cukru BIO Amylon

Do mísy prosejeme mouku s cukrem, citronem a vanilkou. Přidáme nakrájený změklý tuk (nebo olej) a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Uložíme alespoň na hodinu do chladničky.

Těsto rozválíme na tloušťku 5 mm a vykrajujeme kolečka, srdíčka, prasátka, stromečky, hříbečky… – z půlky vykrojíme ještě kroužek nebo srdíčko uprostřed.
Pečeme na 180 °C 7-8 minut.

Po vychladnutí namažeme celé kousky rybízovou marmeládou a přiklopíme vykrojenými kousky.
Před podáváním můžeme ještě pocukrovat.