Pampeliškový med

Pamped vypadá jako med, chutná jako med, ale ve skutečnosti je to spíš sirup. Díky své chuti je ale skvělou alternativou k medu včelímu – od slazení čaje po medové bochánky. Jde o jeden z prvních zázraků přírody, který si můžeme zavíčkovat do sklenic na zbytek roku.

Potřebujeme:
300 rozkvetlých pampeliškových květů
1 bio citron
2 litry vody
2 kila cukru

Během dopoledne posbíráme květy pampelišek. Později již neobsahují tolik nektaru, jelikož si na něm už pochutná někdo rychlejší. 🙂 I právě proto nikdy nesbírejte všechny květy v okolí, nechte nějaké i pro ostatní strávníky.

Z posbíraných pampelišek vybereme broučky a případné nečistoty. Očištěné květy nasypeme do velkého hrnce, zalijeme vodou a přidáme citron nakrájený na kolečka. Přivedeme k varu a vaříme čtvrt hodiny. Hrnec uložíme do chladu a necháme odstát do druhého dne.

Druhý den obsah hrnce slijeme přes jemnější sítko (případně můžeme ještě vyložit utěrkou). Přidáme cukr a přivedeme k mírnému varu. Pomalu vaříme do zhoustnutí. Správnou hustotu pampedu poznáme, pokud ho kápneme na talířek – pokud dolů stéká hustá kapka, můžeme odstavit.

Ještě za tepla plníme do vyvařených sklenic. Uchováváme v chladu a temnu. Při správné přípravě vydrží i déle než jeden rok.