Panettone

Asi vás nepřekvapí, že i Vánoce se v různých koutech Evropy slaví rozdílně. Dárky může nosit kdokoliv od Ježíška a Mikuláše po vánoční kozu a sladkým středobodem může být vánoční poleno, vánočka nebo kynutá „bábovka“ s kandovaným ovocem, tak jako v Itálii. Tradiční italské Panettone je i skvělým dárkem pro vaše sváteční návštěvy příbuzných a přátel.

150 ml ovesného mléka,
1 droždí,
2 lžíce lněných semínek,
6 lžic vroucí vody,
500 g špaldové mouky BIO Lunter,
150 g cukru,
špetku soli,
1/2 lžičky vanilkového prášku BIO Sonnentor,
150 g rostlinného másla BIO Naturli nebo BIO Alsan,
100 g kandovaného ovoce

Začneme přípravou kvásku. Do menší misky rozdrobíme droždí, přidáme dvě lžíce cukru, dvě lžíce mouky a pět lžic vlažného mléka. Rozmícháme a necháme deset minut odležet v teple. Mezitím smícháme lněné semínko s vroucí vodou a také necháme odležet. Do větší mísy prosejeme mouku, cukr a sůl. Lžíci po lžíci postupně zapracujeme tuk. Přidáme vanilku a lněné semínko a kvásek. Vypracujeme hladký nelepivý bochánek, který vložíme do mísy. Zakryjeme utěrkou a necháme v teple hodinu a půl vykynout.

Po vykynutí do těsta zapracujeme kandované ovoce a necháme další hodinu vykynout. Formu vymažeme a vysypeme moukou nebo vyložíme pečícím papírem. Těsto přesuneme do formy a necháme další hodinu vykynout.

Pečeme 55 minut na 180°C.