Špaldový chléb

Vůně čerstvého pečiva je jistým spouštěčem receptorů hladu. Na tento špaldový chléb nepotřebujete nic, co byste už neměli doma.

Na 1 bochník potřebujeme:
450 g špaldové mouky BIO Pernerka (bílé nebo celozrnné)
250 ml vlažné vody
půlku droždí
lžičku soli
8 lžic slunečnicového oleje Fabio

Všechny suroviny smícháme a vypracujeme nelepivé těsto, které vložíme do mísy a zakryjeme utěrkou. Na hodinku uložíme na teplé místo (nebo přes noc do chladničky, pokud chceme mít těsto připravené na ráno).

Po vykynutí těsto jen vyklopíme na plech a trochu zploštíme do tvaru čtverce/obdélníka/čtverco-obdélníka. Můžete ho klidně i rozdělit na menší kousky, nebo z něj udělat bulky.

Po vykynutí můžete do těsta zapracovat třeba i hrst nakrájených oříšků, semínek, sušených rajčat, koření…

Pečeme na 200°C, ca 25 minut. Zpočátku určitě přikryjte vršek alobalem, ať se vám nepřichytí.