Tradiční Lebkuchen s jablky

Tradiční německé perníčky jsou o něco vláčnější, než ty, na které jsme zvyklí. Rozhodně vás ale nezklamou.

Na 30 perníčků potřebujeme:

4 hrnky

4 hrnky celozrnné špaldové mouky BIO Pernerka
1 lžičku prášku do pečiva Amylon
5 lžic Fair Trade Kakaa (seženete třeba v DM)
3 lžíce slunečnicového oleje Fabio
1 hrnek makového mléka
1 jablko – oloupané a nastrouhané či nakrájené na drobno
2 lžíce mletého zázvoru, 2 lžíce mleté skořice, 1/2 lžíce drceného hřebíčku, 1/2 lžíce drceného nového koření, 1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku, 1/2 lžičky anýzu, 1/2 lžičky badyánu (případně sáček hotového perníkového koření ;))
1 tabulka fair trade hořké čokolády Rapunzel (k sehnání ve zdravých výživách a bio krámcích)

Prosejeme mouku s práškem do pečiva, kakaem a kořením. Vmícháme mléko, olej a krém z vlašských ořechů. Nakonec přidáme jablka. Vypracujeme hladké těsto, které uložíme alespoň na jednu hodinu do chladničky.

Následně z něj vyválíme placku vysokou asi 5 mm. Vykrajujeme různé vzory (nejlépe srdíčka, hvězdičky či kolečka). Pečeme na 180°C 10-15 minut.

Rozpustíme si čokoládu ve vodní lázni (do větší misky nalijeme vroucí vodu, vložíme do ní menší, do které nalámeme čokoládu, a necháme rozpustit). Po vychladnutí každý perníček zespodu namočíme v čokoládě. Seshora zdobíme cukrovou polevou.