Vánoční poleno

Tahle sladká dobrota je tradiční evropskou pochoutkou připravovanou v období Vánoc. Její původ bychom však našli v dobách ještě dávno předkřesťanských. Je tak trochu moderním zosobnění starodávného pohanského rituálu oslavujícího zimní slunovrat, při kterém se poleno rituálně spálí. Jeho popel je uchován, jelikož má údajně magickou moc.

Na těsto potřebujeme:

250 ml rostlinného mléka,
1 lžičku jablečného octa,
230 g špaldové mouky BIO Pernerka,
1 lžičku kypřícího prášku,
1 lžičku jedlé sody,
1 lžíce fairtrade kakaa (seženete třeba v DM nebo ve zdravé výživě),
100 g cukru,
2 lžíce rostlinného másla BIO Naturli, BIO Alsan nebo 3 lžíce slunečnicového oleje Fabio

V míse pečlivě vyšleháme mléko s octem. Odložíme stranou na deset minut. Do větší mísy prosejeme mouku, cukr, kakao, prášek do pečiva a sodu. Promícháme. Do směsi mléka a octa vmícháme tuk a celou směs postupně zapracujeme do směsi suchých přísad na hladké těsto. To vylijeme na plech (vyložený pečícím papírem) a vyrovnáme. Plechem jemně udeříme o linku, abychom se zbavili vzduchových kapes. Pečeme 20 minut na 180°C.

Po upečení překlopíme na utěrku a pečící papír odstraníme. Okraje zarovnáme ostrým nožem. Korpus srolujeme společně s utěrkou a necháme vychladnout.

Na náplň potřebujeme:

100 g rostlinného másla BIO Naturli nebo BIO Alsan,
160 g moučkového cukru,
2 lžičky vanilkového prášku BIO Sonnentor

Máslo s cukrem a vanilkou vyšleháme na pěnu. Po vychladnutí korpus znovu rozbalíme a celou plochu pomažeme náplní. Pak znovu zarolujeme (tentokrát bez utěrky ;)).

Na čokoládovou polevu potřebujeme:

100 g rostlinného másla BIO Naturli nebo BIO Alsan,
100 g moučkového cukru,
2 lžíce fairtrade kakaa,
1/4 lžičky vanilkového prášku BIO Sonnentor,
50 g fairtrade hořké čokolády

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Máslo s cukrem, kakaem a vanilkou vyšleháme. Přidáme rozteklou čokoládu a znovu vyšleháme. Směsí potřeme roládu. Za pomoci lžíce či špachtle můžeme na povrchu vytvořit záhyby napodobující kůru stromu. Před podáváním uložíme do chladu.