Velikonoční mazanec

Kynuté těsto mám ze všech těst asi nejradši. Možná proto, že na něj potřebujete jen pár surovin. A nebo proto, že je neuvěřitelně všestranné. I proto ho v nějaké variantě najdete na našich stolech při každém větším svátku. Dnes si ukážeme, jak na velikonoční mazanec.

Na dva bochánky potřebujeme:

500 g hladké špaldové mouky BIO Pernerka,
100 g cukru,
1 droždí,
špetku soli,
1/2 lžičky citronové kůry Bio Sonnentor,
špetku mletého muškátového oříšku Bio Sonnentor,
špetku anýzu Bio Sonnentor,
1 lžíci vanilkového pudinku Bio Amylon,
200 ml ovesného mléka,
100 ml slunečnicového oleje Fabio,
50 g rozinek DM Bio,
50 g hustopečských mandlí, spařené a nakrájené na plátky,
2 lžíce rumu.

Z droždí, lžíce cukru a lžíce ovesného mléka si zaděláme kvásek a necháme deset minut odležet. Rozinky spaříme a zalijeme rumem. V další míse si zatím připravíme mouku se zbytkem cukru, solí, pudinkem a kořením. Přidáme kvásek, rozinky (rum si schováme), polovinu mandlí a olej a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které dáme na hodinku uležet do tepla.

Vykynuté těsto znovu zpracujeme a vytvoříme dva bochánky, které přesuneme na plech. Necháme ještě dvacet minut odpočívat. Pak povrch potřeme studenou vodou a posypeme zbytkem mandlí.

Prvních deset minut pečeme v troubě rozehřáté na 220°C, následně teplotu zmírníme na 160°C. Ke konci pečení snížíme teplotu na 100°C.

Upečený mazanec hned po vytažení potřeme zbylým rumem a necháme vychladnout na roštu. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.