Mais – veganský popcorn tisíce a jedné příchuti

Před přibližně deseti tisíci lety byla v Mexiku domestikována kukuřice. Od té doby byla jednou z nejzásadnějších plodin zdejších obyvatel. Do Evropy se dostala během 16. a 17. století. K nám ji v první polovině 17. století dovezli z tureckých a balkánských oblastí kočovné kmeny. I u nás rychle zdomácněla. A není divu – jde o poměrně nenáročnou plodinu s velikou výživovou hodnotou. Kukuřičná zrna obsahují velké množství vitamínů skupiny B, ale i mnoho minerálních látek, jako je železo, hořčík, zinek, mangan či selen.

I díky menší energetické hodnotě a vysokému obsahu vlákniny je tak pukaná kukuřice ideální náhradou méně zdravých pochoutek, jako jsou solené arašídy nebo brambůrky.

Jak se ze zrna kukuřice vlastně vytvoří typické bílé „kvítky“? Zahřívání oleje a vody uvnitř zrna způsobí jeho puknutí, škrob v zrně se přemění na pěnu a vnitřní tlak přinutí zrno převrátit se naruby. Ne každá kukuřice je však na popcorn vhodná.

Vybírání správných zrnek a jejich praskání se však můžete díky novému projektu snadno vyhnout. Mais je český start-up, který chce na trh přinést popcorn z udržitelně pěstované kukuřice. Stojí za ním Viki, která chce oblažit vaše smysly mnoha příchutěmi – od klasické máslové, sýrové či pikantní šunkové po slaný karamel nebo belgickou čokoládu. Ale pozor! Všechny příchutě i suroviny používané při výrobě popcornu jsou veganské. „Chci spojit kvalitu složení, rozmanitost příchutí a veganství – protože čím více veganských věcí si budeme moct koupit, tím lehčí bude pro každého přejít, nebo třeba alespoň z části přejít, na veganskou stravu,“ doplňuje Viki.

Aby mohla spustit profesionální výrobu popcornu ve velkém, spustila kampaň na Hithitu, která se již blíží k polovině vybrané částky. Pokud se částku podaří vybrat celou, poslouží k pronájmu výrobních prostor a pořízení velkokapacitního popcornovače. Tím však tento sen nekončí! Po zařízení výroby se chce Viki zaměřit na zkvalitnění dalších aspektů produkce. V první řadě půjde o nahrazení neekologických obalů. „Popcorn se lehce láme, takže potřebuje být v pevném obalu nebo obalu se vzduchovým polštářem. Takže se z ekologických obalů, které znám, nabízí sklo, což není pro popcorn zrovna nejlepší volba,“ vysvětluje Viki.

A v neposlední řadě půjde o nové příchutě. „Těch bude opravdu hodně. Nejvíce se těším na slané příchutě a třeba ovocné s lyofylizovaným ovocem.  Do budoucna mám v plánu osít vlastní pole a pěstovat tu nejlepší kukuřici na popcorn přímo u nás v Česku,“ dodává Viki.

Pokud patříte mezi milovníky popcornu a chcete podpořit tenhle sympatický český projekt, neváhejte. Příspěvkem si zajistíte, že jako první budete moci ochutnat a na výběr máte hned ze tří příchutí: Belgická čokoláda, Sladko-slaný karamel a Burákové máslo. Do konce kampaně již mnoho času nezbývá. Najdete ji na Hithitu zde.